רע"פ
בית המשפט העליון
|
837-12
20/11/2012
|
בפני השופט:
1. א' רובינשטיין 2. ע' פוגלמן 3. צ' זילברטל
|
- נגד - |
התובע:
מדינת ישראל עו"ד ג'ואי אש
|
הנתבע:
אולג גוסקוב עו"ד רענן גלעדי עו"ד מיה רוזנפלד
|
פסק-דין |
השופט א' רובינשטיין:
א. בקשת רשות ערעור על החלטת בית המשפט המחוזי מרכז (השופטת אהד) בע"ח 6801-12-11 מיום 13.12.11. עניינו של ההליך הוא אופן ביצועו של מאסר חלף קנס שהוטל במסגרת גזר דין.
רקע
ב. הנה תמצית העובדות הנדרשות להכרעה בבקשה, שכן הצדדים הסכימו "כי הדיון בבקשת רשות ערעור זו יתמקד בפן העקרוני, ולא בעניינו הספציפי של המשיב" (סעיף 9 לתגובת המשיב מיום 4.3.12).
ג. ביום 29.6.05 הושתו על המשיב במסגרת ת"פ 1714/05 בבית משפט השלום ברחובות, בין היתר, עשרה חודשי מאסר בפועל וקנס כספי (20,000 ש"ח) שישולם בעשרה תשלומים שוים "או 20 ימי מאסר כנגד כל תשלום ותשלום"; זאת בגין עבירות החזקה בסמים שלא לצריכה עצמית והחזקת נכס חשוד כגנוב.
ד. ביום 25.10.10 גזר בית משפט השלום ברחובות על המשיב, בת"פ 1643/08, בין היתר, קנס בסך 6,000 ש"ח או 60 ימי מאסר תמורתו ו-3 חודשי פסילה מותנים. לטענת המשיב, לאחר שחרורו שילם את מלוא הקנס.
ה. לטענת המבקשת, המשיב לא עמד בתשלומי הקנסות בשני התיקים, ולאחר שאף הוטל עיקול על חשבון הבנק שלו ללא הועיל, פנה המרכז לגביית קנסות לבית משפט השלום ברחובות בבקשה להוציא נגדו צו מאסר. ביום 4.9.11 נחתמו במעמד צד אחד שני צוי מאסר עקב אי תשלום קנס בכל אחד מן התיקים. בתחילת חודש נובמבר 2011 התקשר נציג המשטרה לבית הורי המשיב, וביקש ממנו להתייצב לצורך בירור בתחנת המשטרה. ביום 7.11.11 התייצב המשיב בתחנת המשטרה בלוד, ושם נעצר. בקשה שהגיש המשיב באותו יום לבית משפט השלום לשחרורו כדי שיוכל להסדיר את חובו, נדחתה ביום 8.11.11 על ידי השופט (כתארו אז) לוי. ביום 5.12.11 הוגש ערעור לבית המשפט המחוזי ובצידו בקשה לעיכוב ביצוע.
המסגרת הנורמטיבית
ו. לשם הנוחות נפרוס כבר בפתח הדברים את התשתית הנורמטיבית. סעיף 71 לחוק העונשין, התשל"ז-1977 דן באפשרות של הטלת מאסר חלף קנס:
"(א) בית המשפט הדן אדם לקנס, רשאי להטיל עליו מאסר עד שלוש שנים למקרה שהקנס כולו או מקצתו לא ישולם במועדו ובלבד שתקופת המאסר במקום קנס לא תעלה על תקופת המאסר הקבועה לעבירה שבשלה הוטל הקנס; נקבע לעבירה עונש קנס בלבד, או היתה העבירה עבירה של אחריות קפידה כאמור בסעיף 22(א) סיפה, לא תעלה תקופת המאסר במקום הקנס על שנה.
(ב) בוטל.
(ג) נשא אדם מאסר לפי סעיף קטן (א), לא יחוייב בתשלום הקנס והתוספת; נשא חלק מתקופת המאסר, לא יחוייב בתשלום חלק הקנס היחסי לתקופה שנשא עליו מאסר, והתוספת שיהיה חייב בה תחושב לפי אותו חלק מן הקנס שלא נשא עליו מאסר.
(ד) הוטל מאסר לפי סעיף קטן (א) ולפני שנסתיימה תקופת המאסר שולם חלק מן הקנס תקוצר התקופה לפי היחס שבין הסכום ששולם לבין הקנס כולו.
(ה) מי שהוטל עליו מאסר בשל אי תשלום קנס ישא אותו בנוסף לכל מאסר אחר, לרבות מאסר בשל אי-תשלום קנס אחר, בין שהמאסר האחר הוטל באותו משפט ובין שהוטל במשפט אחר, זולת אם הורה בית המשפט הוראה אחרת".
הטלת מאסר חלף קנס יכולה להיעשות, במסגרת גזר הדין, גם שלא בנוכחות הנאשם (סעיף 129 לחוק סדר הדין הפלילי (נוסח משולב) תשמ"ב- 1982 (להלן חוק סדר הדין הפלילי או החוק)). אפשרות אחרת היא כי הטלת מאסר חלף קנס תיעשה ב"צו מיוחד" בהתאם לסעיף 129א(א) לחוק סדר הדין הפלילי, לאחר שגזר הדין ניתן ומשהקנס לא שולם במועדו. סעיפים אלה מהוים חריג לכלל - היסודי, יש לומר - הקבוע בסעיף 126 לחוק, כי "לא יידון אדם בפלילים אלא בפניו".
הנה לשונו של סעיף 129:
"נידון נאשם לא בפניו על פי סעיף (1)128, לא יגזור עליו בית המשפט עונש מאסר אלא אם ניתנה לו תחילה הזדמנות להשמיע את טענותיו לענין העונש בהתאם לסעיף 192. אין באמור בסעיף זה כדי למנוע מבית המשפט להטיל מאסר במקום קנס, ובלבד שבהזמנה למשפט צוין שניתן להטיל מאסר כאמור אם הנאשם לא יתייצב; צו מאסר לביצוע מאסר במקום קנס שניתן שלא בנוכחות החייב או סניגורו יבוצע בהתאם להוראות סעיף 129א(ג)".
והנה סעיף 129א:
"(א) לא הוטל מאסר במקום קנס כאמור בסעיף 71 לחוק העונשין, התשל"ז-1977, בעת מתן גזר הדין, רשאי בית המשפט להטילו בצו מיוחד, על פי בקשת היועץ המשפטי לממשלה או נציגו, שהוגשה לאחר שהקנס לא שולם במועדו; הוראות סימן ג' לפרק ו' לחוק העונשין, התשל"ז-1977, לא יחולו על מאסר לפי סעיף זה".